4ο Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας

2012-08-14 23:26

 

4ο Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας
4th Gaida Festival of Central Macedonia

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία» και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αλεξάνδρειας (Κ.Ε.Δ.Α.) συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 25 Αυγούστου 2012, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων.

Πρόκειται πλέον για ένα θεσμό που παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία από χρόνο σε χρόνο και άψογη οργάνωση.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 60 μουσικοί και 4000 θεατές. Μοναδικός του στόχος είναι να φέρει τις νέες γενιές σε επαφή με την παράδοση και τα ακούσματα των προγόνων μας, να προβάλει και να δώσει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να διασκεδάσει με κάτι μοναδικό, ποιοτικό και καθαρά παραδοσιακό.

Στο φετινό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν μουσικοί από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, τη Δράμα, τις Σέρρες, τα Πιέρια, την Κέα, τον Πόντο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία.

Ο Βαγγέλης Δημούδης, ο Βασίλης Καρακούσης και η Αλεξία Χρυσομάλλη θα μας ταξιδέψουν με τις φωνές και το τραγούδι τους σε όλες της γωνιές της Θράκης.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί υπό τους ήχους του άσκαυλου από τον Έβρο, την Αλμωπία, το Ρουμλούκι και την Ανατολική Ρωμυλία από τους πολιτιστικούς συλλόγους:
- Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ» Αλεξανδρούπολης
- Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Αριδαίας και Περιχώρων «ΑΚΡΙΤΕΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ»
- Λαογραφικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης Ημαθίας «Η Μέλισσα»
- Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων (Λ.Ο.Ν.Α.Π.) «ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ»
- Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Παλαιού Προδρόμου Ημαθίας
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ξεχασμένης «Ο Γεώργιος Σεφέρης»
- Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία».

Τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία» θα συνοδεύσει με το ακορντεόν του ο αγαπημένος μας Δήμος Ναστούδης, σήμα κατατεθέν της μουσικής παράδοσης του χωριού και της Βόρειας Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και θα λειτουργήσει έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα στο κτίριο και στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

18:00-20:00 Εισηγήσεις με θέμα «Η κατασκευή και ο ρόλος της γκάιντας στον Έβρο και στην Αλιστράτη Σερρών» από τον Γιάννη Ντομπρίδη και τον Βασίλη Καρακούση. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Γιώργος Μελίκης.

18:00-22:00 Μουσείο Παραδοσιακών Παιχνιδιών Θεσσαλονίκης – για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι… (https://​paradosiakapaignidia.wordpr​ess.com/).

20:30-21:00 Παρέλαση γκαϊντατζήδων και συλλόγων από την πλατεία του χωριού με κατεύθυνση το χώρο του φεστιβάλ.

21:00 Έναρξη Φεστιβάλ

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι !

Το Φεστιβάλ θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο από εδώ www.periskopisi.blogspot.g​r (θα υπάρχει ειδική ανάρτηση εκείνη την ημέρα και ώρα).

Καλή αντάμωση στα Τρίκαλα Ημαθίας!


Για περισσότερες πληροφορίες
Υπευθ. Γραφείου Οργάνωσης PRO ΠΑΝΤΟΣ
Έφη Χατζηχηδίρογλου 6972006316 & 2351030787